Tuesday, September 25, 2007

Senyors i castells a la Cerdanya i el Conflent



En aquest mapa hem diferenciat amb un signe diferent quatre tipus de fortificacions, d’acord amb la seva cronologia.
1. Hem representat amb un quadrat vermell les construccions datades abans de l’any 1000. Generalment corresponen a construccions de tradició altmedieval, fetes per les autoritats públiques per a defensar un camí, una frontera o per a fer de refugi dels habitats d’una vall o d’una demarcació.
2. Els castells que es poden datar al segle XI (representats amb una rodona negra i groga), en general, són castells que reflecteixen la primera feudalització i són possessió dels comtes o de les principals famílies que prengueren el poder en aquest moment. El nombre de castells datats en aquest segle és força reduït.
3. Les fortificacions del segle XII són representades amb un quadrat blau. Al segle XII, el rei va fortificar el límit nord dels seus dominis i féu el castell de Puigbalador (Capcir). Alhora, el mateix rei, el bisbe d’Urgell o alguns senyors locals cerdans edificaren castells com els de Montellà, de Sant Romà, de Querol i feren les forces de Naüja o de Ro o bé, ja al Conflent occidental, hom edificà el castell de Mosset, la torre de Mascardà, la força de Fullà, el casal dels Serrabou i el castell de Pi, al peu del Canigó.
4. Les fortificacions del segle XIII (o les de datació més tardana o indeterminada) són representades al mapa amb un cercle gris. Gran part de les construccions tingudes pels senyors locals han d’ésser datades en aquest moment tardà.
Com he repetit moltes vegades, fer mapes ens permet d'entendre més bé el passat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home